NavigationOznanila

30.5.2014

OZNANILA

GLASILO ŽUPNIJ KAPELA KRISTUS ODREŠENIK KROMBERK OSEK SOLKAN ŠEMPAS ŠEMPETER VOGRSKO

7. velikonočna
1. 6. 2014 // Leto XIV // Št. 26

VERUJEM V SVETEGA DUHA


Na današnjo 7. velikonočno nedeljo se nahajamo znotraj binkoštne devetdnevnice,  ki nas pripravlja na praznik prihoda Svetega Duha – binkošti. 
Pred binkoštimi si lahko postavimo vprašanje, kdo je dejansko Sveti Duh? Kaj vemo o  njem? Katekizemski odgovor čisto preprosto pove, da gre za tretjo božjo osebo.  Vemo sedaj kaj več? S pomočjo nekaj citatov bomo poskušali vstopiti v skrivnost tega »tihega gosta naše duše«, kot je Svetega Duha poimenoval sv. Avguštin.
Sveti Duh – Tolažnik ubogih. Jezus je o Svetem Duhu dejal:  »Ako me ljubite, ohraníte moje zapovedi.  In jaz bom prosil Očeta in vam bo dal drugega Tolažnika, da ostane pri vas vekomaj,  Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in tudi ne pozna; vi pa ga poznate, zakaj prebiva pri vas in bo v vas.« (Jn 14, 15-17) S tem, ko Jezus imenuje Svetega Duha Tolažnik, hoče reči, da bo po njegovem vnebohodu sedaj on tisti, ki bo branil in tolažil njegove učence. Po daru Duha se bo za vse čase izpolnila prerokba, ki pravi, da bo Bog Emanuel – Bog z nami. 
Sveti Duh – Vodnik k dobremu. Sveti župnika Janez Marija Vianej je zapisal naslednje: »Oče je naš stvarnik, Sin je naš odrešenik, Sveti Duh pa naš vodnik.« (Vianej, 2000) Modrost ni odvisna od izobrazbe in pridobljenih znanstvenih nazivov, modrost kot zmožnost razločevanja med dobrim in zlim, je dar Svetega Duha, ki nas vodi k Bogu, ki je edini resnično dober. (prim. Mt 19,17)
Sveti Duh – Moč ljubezni. Sveti Duh je Tereziki Deteta Jezusa dal moč, da je odkrila in v polnosti izvršila njen poklic, ki ga je odkrila ob premišljevanju 12. in 13. poglavja Prvega pisma Korinčanom: "Moj poklic je ljubezen! V srcu Cerkve, moje matere, želim biti ljubezen." (Sveta Terezija Deteta Jezusa, 1990)
Ob koncu tega kratkega sestavka nam ostane samo še prošnja: Pridi Sveti Duh in napolni srca svojih vernih …  Zares te potrebujemo!

Robert Ušaj
 

SKUPNA OZNANILA

 
Danes je v skoraj vseh župnijah nabirka za pomoč žrtvam poplav v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji. Polovico zbranih sredstev bodo slovenske škofije posredovale nadškofiji Sarajevo, drugo polovico pa nadškofiji Beograd. Z omenjenimi sredstvi bosta obe nadškofiji pomagali žrtvam poplav. Hvala vam!

V sredo (4. 6.) se odpravimo duhovniki in bližji sodelavci na romanje po poteh mučenca Miroslava Bulešića v Istro.

Prvi petek in prva sobota vabita k prejemu zakramentov in k češčenju Jezusovega in Marijinega srca.

V tednu pred nami z devetdnevnico v čast Svetemu Duhu prosimo za njegove sedmere darove.

Prihodnjo nedeljo praznujemo BINKOŠTI – dan, posvečen Svetemu Duhu.

Karitas zbira za poplavljence ne le denar, ampak tudi hrano z daljšim rokom trajanja, higienski material, posteljnino itd…

Zaključujemo veroučno leto z bolj ali manj vidnimi uspehi. Otroci, tudi v počitnicah pokažite Bogu, sebi in drugim, da niste zaman hodili k verouku!

Oratorij pastoralnega okrožja Nova Gorica bo potekal na Kapeli od 7. do 12. julija. Prijave sprejemamo do 1.7. na elektronski naslov: oratorij.nova.gorica@gmail.com  oz. do 100 udeležencev. Udeleženci so otroci od 5. leta starosti, pa do zaključenega 8. razreda. Starejši se nam lahko pridružijo kot animatorji. Pod geslom "Na tvojo besedo!" bomo spoznavali lik apostola Petra.

V soboto 21. junija ste ostareli in invalidi povabljeni, da poromate na Brezje. Prijavite se v zakristiji na Kapeli. Cena prevoza znaša 15 €. (plačilo ob prijavi) Odhod avtobusa iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 7. uri, povratek do 18. ure. Na poti si bomo ogledali tudi rupnikov mozaik v Vrhpolju.

KROMBERK in VOGRSKO 

KRST. Danes prejme v Kromberku krst deklica Eli Kavčič. Staršema čestitamo!

POROKA. V soboto, 7. junija se bosta na Vogrskem poročila Klara Šuligoj in Marko Juretič. Obilo sreče, veselja in Božjega blagoslova!

VEROUK. Ta teden zaključujemo veroučno leto in prihodnjo nedeljo prejmejo otroci spričevala.

NOVA GORICA

KONEC VEROUČNEGA LETA bomo z župnijskim piknikom obeležili prihodnjo nedeljo. Dopoldanska maša bo le ena, in sicer ob 10.00, po njej dobijo otroci z izpolnjenimi dolžnostmi spričevala. Zatem je župnijski piknik s srečelovom. Še vedno lahko prinesete dobitke za omenjeni srečelov, sicer pa vsi lepo povabljeni, da se skupaj dobimo in poveselimo.

SV. KRST SO PREJELI: Tomaž Batistič, Urša Kandus, Leon Logar, Gaja Kuštrin in Natalija Kodrič. Njim in njihovim družinam želimo obilo milosti ter Božjega blagoslova, vsi župljani pa spremljajmo vse novokrščence v molitvi.

ROMANJE. V torek 10.6. bomo s skupino starejših poromali v Hrastovlje in Strunjan. Vabljeni tudi ostali. Prijave zbiramo v zakristiji po mašah.

Z DANAŠNJO NEDELJO se spremeni urnik večerne maše, in sicer bo le-ta ob 19.30. Tako bo do konca meseca avgusta.


Leto XIV