NavigationOznanila

25.5.2014

OZNANILA

GLASILO ŽUPNIJ KAPELA KRISTUS ODREŠENIK KROMBERK OSEK SOLKAN ŠEMPAS ŠEMPETER VOGRSKO

6. velikonočna
25. 5. 2014 // Leto XIV // Št. 25

ZAKRAMENT EVHARISTIJE (maša, obhajilo, hostija …)


Pri tem, tretjem od sedmih zakramentov Cerkve, s katerim se dopolni uvajanje v krščanstvo, opazimo veliko nepoznavanja in predsodkov. Lepo nam ga predstavi Katekizem katoliške Cerkve (KKC).
Tisti, ki so bili s krstom dvignjeni k dostojanstvu kraljevega duhovništva in z birmo globlje upodobljeni po Kristusu, prejmejo preko evharistije, skupaj z vso skupnostjo, delež pri Gospodovi daritvi sami (KKC 1322).
Jezus je postavil evharistijo pri zadnji večerji na veliki četrtek, da bi daritev na križu (na veliki petek) mogla trajati vse čase.
Ta zakrament je vir in višek vsega krščanskega življenja, saj so drugi zakramenti in vsa cerkvena opravila naravnani na sv. evharistijo. Ta uresničuje občestvo božjega življenja in enotnost božjega ljudstva, zato pravimo, da Bog po evharistiji posvečuje svet in nam omogoča češčenje Kristusa in po njem Očeta in Svetega Duha (KKC 1324-1327).
Neizčrpno bogastvo tega zakramenta se izraža v različnih imenih, ki mu jih dajemo:
- Evharistija (grško zahvala), ker izraža zahvalo za stvarjenje, odrešenje in posvečenje.
- Gospodova večerja, ker gre za obnavljanje zadnje večerje Jezusa z apostoli.
- Lomljenje kruha, saj razdeljene hostije predstavljajo Jezusa, ki se deli vsem.
- Evharistični shod ali zbor, ker obhajanje maše poteka v občestvu vernih v Cerkvi.
- Spomin ali sv. daritev, ker posedànja Jezusovo pasho, trpljenje, smrt in vstajenje.
- Sveta ali Božja liturgija, ker je osrednje bogoslužje Cerkve, kjer se časti Boga.
- Obhajilo (communio), ker nas združuje s Kristusom po prejemu njegovega telesa in krvi v podobi kruha in vina.
- Najsvetejše, nebeški (angelski) kruh, zdravilo nesmrtnosti, sv. popotnica, sv. Rešnje telo; s temi izrazi Cerkev kaže na svetost zakramentalne Jezusove prisotnosti v podobi kruha (in vina) – tudi v njegovem hranjenju v tabernaklju, ob češčenju izpostavljenega Rešnjega telesa (v monštranci) ali ob procesiji z Najsvetejšim.
- Sveta maša, ker se sv. liturgija konča s poslanstvom vernikov, da bi v moči tega zakramenta v življenju izpolnjevali Božjo voljo (KKC 1328-1332).
Ko tako gledamo na zakrament evharistije - Jezusove in naše daritve, lahko sklenemo, da ni prisostvovanje, sodelovanje in prejemanje tega zakramenta pri maši (posebej nedeljski) le naša dolžnost, ampak predvsem pravica in potreba ali nujnost za naše duhovno življenje.

Cvetko Valič
 

SKUPNA OZNANILA

 
Pred nami je še zadnji teden Marijinega meseca maja, v katerem z lepim šmarničnim branjem in z litanijami častimo Mater Božjo.

Ob »Marijinem oltarčku« doma se spomnimo naše nebeške Matere. Pred Marijinim kipom ali podobo postavimo sveže rože!

Danes, 25. maja bo romanje dveh škofij na Sveto Goro z mašo ob 16. uri.

V četrtek obhajamo praznik Gospodovega vnebohoda.

Proti koncu tedna pričnemo z devetdnevnico v čast Svetemu Duhu pred binkoštmi.

Prihodnjo nedeljo bo po vseh župnijah nabirka za pomoč žrtvam poplav v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji. Polovico zbranih sredstev bodo slovenske škofije posredovale nadškofiji Sarajevo, drugo polovico pa nadškofiji Beograd. Z omenjenimi sredstvi bosta obe nadškofiji pomagali žrtvam poplav.

Karitas zbira za poplavljence ne le denar, ampak tudi hrano z daljšim rokom trajanja, higienski material, posteljnino itd…

Še par tednov nas loči od zaključka veroučnega leta. Otroke in starše prosimo, da se potrudite in tako pokažete svojo pripravljenost storiti nekaj dobrega za Boga, zase in za bližnje.

Oratorij pastoralnega okrožja Nova Gorica bo potekal na Kapeli od 7. do 12. julija. Prijave sprejemamo do 1.7. na elektronski naslov: oratorij.nova.gorica@gmail.com  oz. do 100 udeležencev. Udeleženci so otroci od 5. leta starosti, pa do zaključenega 8. razreda. Starejši se nam lahko pridružijo kot animatorji. Pod geslom "Na tvojo besedo!" bomo spoznavali lik apostola Petra.

V soboto 21. junija ste ostareli in invalidi povabljeni, da poromate na Brezje. Prijavite se v zakristiji na Kapeli. Cena prevoza znaša 15 €. (plačilo ob prijavi) Odhod avtobusa iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 7. uri, povratek do 18. ure. Na poti si bomo ogledali tudi rupnikov mozaik v Vrhpolju.

KROMBERK in VOGRSKO 

KRST. Včeraj, 24. maja, smo v Kromberku krstili Zalo Fortunat. Staršem čestitamo!

PRVO OBHAJILO. Na Vogrskem danes, 25. maja ob 1030, prvič pristopa k svetemu obhajilu 9 otrok. Hvala vsem, ki ste poskrbeli za lepo slovesnost. Jakob, Gabrijel, Matej, Liam, Zoja, Vita, Elizabeta, Jakob Maj in Sara, želimo vam veliko veselja in sreče!

ŽUPNIJSKO ROMANJE. V soboto, 31. maja, bomo poromali na otok Krk, kjer si bomo ogledali mesto Krk, obiskali otok Košljun in se ustavili še na Trsatu nad Reko. Odhod bo izpod cerkve v Kromberku ob 7h. Kosilo je iz popotne torbe.

NOVA GORICA

NAŠI RAJNI. Edvard Ružič, Cankarjeva 40; Danijela Mavrič Gradnikove brigade 57. Gospod jima bodi bogat plačnik in naj počivata v miru.

ŠOLA Božjega usmiljenja bo v petek ob 16.00.


Leto XIV