NavigationOznanila

18.5.2014

OZNANILA

GLASILO ŽUPNIJ KAPELA KRISTUS ODREŠENIK KROMBERK OSEK SOLKAN ŠEMPAS ŠEMPETER VOGRSKO

5. velikonočna
18. 5. 2014 // Leto XIV // Št. 24

Bog –  ZNANEC ali TUJEC?


Z družinami sem bil na zimovanju. To so bile družine z še predšolskimi otroki. Največji se je pripravljal na prvo sveto obhajilo. Starši so želeli otrokom podati izkušnjo prisotnosti in češčenja Jezusa v sveti Evharistiji. Otroci so adoracijo globoko doživeli, sodeč po zahvalah in miru, ki je bil ves čas. Ko je bilo konec sem se postavil poleg oltarja na katerem je bila še hostija. K meni sta pristopila dva fantka (5 in 7 let) in petletnik je začel: "To pa je pravi Jezus!". Odgovorim pritrdilno. Nadaljuje: "Tisto, kar si nam pa prej dal so bile pa hostije iz trgovine." (Po maši sem jim namreč razdelil neposvečene hostije.) Spet odgovorim pritrdilno in že me je zanimalo, katero vprašanje bo sledilo. Kar je sledilo me je ganilo do solz: "Zakaj pa jaz ne smem dobiti Jezusa?". Ob tem vprašanju sem ostal brez besed. Zmumljal sem odgovor, da lahko prejme obhajilo isti, ki loči posvečeno hostijo, tisto v kateri je Jezus, od neposvečene, tisto iz trgovine. Videl sem, da fantek z odgovorom ni bil zadovoljen.  "Saj jaz vem, da je tukaj Jezus", je vztrajal. 
Dogodek mi ni dal miru in o nem sem še veliko razmišljal. Sad te otroške adoracije je bil, da se je ta fantek osebno srečal z Jezusom in Jezus ga je vzljubil osvojil njegovo srce, on pa je vzljubil Jezusa. To srečanje je v njegove male možgančke za vedno zapisalo spoznanje, da je Jezus zares živ in prisoten v posvečeni hostiji. 
Težko je Boga spoznati v teoriji, odmaknjenega od vsakdanjega življenja. Težko ga spoznavamo samo z razumom, ko naše izkušnje niso zajete v ta proces spoznavanja. Tak Bog, iztrgan iz našega življenja in zavit v skupek določil  in zapovedi je res Bog, ki je oddaljeni Bog in ni ga težko zavreči, ko pride človek v puberteto. Nevarno je, da Boga zapremo v svoj miselni svet in postane samo naša ideja. Tak je za današnjega človeka res tujec. Bog je za nas osebni Bog, je oseba in zato ostaja vedno skrivnost. V srečanjih se nam da spoznati. Bolj kot ga ljubim, bolj ga spoznavam. In tako kot o tistem človeku, ki ga ljubim lahko nekaj z gotovostjo povem, enako tudi o Bogu. Razum lahko govori o Bogu takrat, ko ga srce ljubi. Tako ni več tujec ampak dober znanec.

p. Tomaž Pinter

SKUPNA OZNANILA

Smo v Marijinem mesecu maju, v katerem radi prihajamo k vsakodnevnim šmarnicam z lepim šmarničnim branjem in češčenjem Marije z litanijami njej na čast (še posebej vabljeni otroci!).

»Marijin oltarček« pripravimo doma, da nas spominja na našo nebeško Mater: pred Marijin kip ali podobo postavimo sveže rožice!

Oratorij pastoralnega okrožja Nova Gorica bo potekal na Kapeli od 7. do 12. jlija. Prijave sprejemamo do 1. 7. na elektronski naslov: oratorij.nova.gorica@gmail.com  oz. do 100 udeležencev. Udeleženci so otroci od 5 let do zaključen 8. razred. Starejši se nam lahko pridružijo kot animatorji. Pod geslom "Na tvojo besedo!" bomo spoznavali lik apostola Petra.

V soboto 21. junija ste ostareli in invalidi povabljeni, da poromate na Brezje. Prijavite se v zakristiji na Kapeli. Cena prevoza znaša 15 €. (plačilo ob prijavi) Odhod avtobusa iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 7. uri, povratek do 18. ure. Na poti si bomo ogledali tudi rupnikov mozaik v Vrhpolju.

KROMBERK in VOGRSKO 


DRUŽINSKA MAŠA. V Kromberku danes pri maši še posebej sodelujejo otroci prvega razreda verouka in njihovi starši.

RAJNI. Pri Sveti Trojici smo 13. maja pokopali Bogomila Borisa (Emila) Tomažinčič, Iztokova 2 (62 let). Gospod naj mu da večni pokoj, domačim pa želimo tolažbo v veri.

POROKA. V Kromberku bo v soboto, 24. maja cerkvena poroka Nives Pregelj in Mitja Drnovščka. Iskreno čestitamo in voščimo Božjega blagoslova.

PRVO OBHAJILO. Na Vogrskem bo prihodnjo nedeljo, 25. maja ob 1030, prvič pristopilo k svetemu obhajilu 9 otrok. 

ŽUPNIJSKO ROMANJE. V soboto, 31. maja, bomo poromali na otok Krk, kjer si bomo ogledali mesto Krk, obiskali otok Košljun in se ustavili še na Trsatu nad Reko. Ob prijavi vplačate potnino 20 €.

NOVA GORICA


NAŠI RAJNI. Emil Kožuh, Pri Hrastu 1; Anastazija (Anica) Pintar, Ledine 6; Edvard Ružič, Cankarjeva 40; Danijela Mavrič Gradnikove brigade 57. Gospod jim bodi bogat plačnik in naj počivajo v miru.


Leto XIV