NavigationOznanila

11.5.2014

OZNANILA

GLASILO ŽUPNIJ KAPELA KRISTUS ODREŠENIK KROMBERK OSEK SOLKAN ŠEMPAS ŠEMPETER VOGRSKO

4. velikonočna
11. 5. 2014 // Leto XIV // Št. 23

Mesto Boga v življenju

Najbrž smo vsi že slišali tisti pregovor: “Če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu.” Pri krstu smo vsi uradno postali kristjani, a bi bilo kaj žalostno, če bi ostalo le pri tem “uradnem” ali le “na papirju”. Biti kristjan ne pomeni le to, da sem bil krščen, ne pomeni le, da sem hodil k “nauku”, ko sem bil otrok… Tu bi lahko našteli še marsikaj, med drugim bi lahko rekli še, da ni nujno, da je nekdo, če je dober človek, tudi dober kristjan.
Biti dober kristjan, pomeni truditi se živeti po krščansko. Prva zadeva, ki pa naj bi za to veljala, pa je, da se trudimo vselej Boga postaviti na prvo mesto v svojem življenju. To pomeni, da se trudimo za to, da bi z Bogom, z Jezusom Kristusom, Božjim Sinom, z Božjo Materjo Marijo, z angeli in svetniki vse bolj poglabljali svoj odnos. Seveda gre tu za drugačne vrste odnos, ker je to zaupljivi odnos vere, duhovni odnos. Ravno tako gre tu za ljubezen in prijateljstvo, a na drugačen način, kakršen je sicer med dvema človekoma, ki sta prijatelja.
Boga moramo čedalje bolj spoznavati. “Saj spoznati Boga pomeni: on, ki me je ustvaril in me hotel, ki me vsako sekundo gleda z ljubeznijo, ki blagoslavlja in ohranja moje življenje, ki drži v svoji roki svet in ljudi, ki jih imam rad, ki me hrepeneč pričakuje, ki me želi napolniti in izpopolniti ter želi, da bi za večno prebival pri njem – on je tu. Ni dovolj, da temu pritrdim s kimanjem.” Ne, ni dovolj, kristjani moramo prevzeti Kristusov način življenja. Truditi se moramo živeti, kakor je on živel. Nova zapoved pravi: “Ljubite se, kakor sem vas jaz ljubil.”
Zavedati se moram, da noben trenutek življenja nisem sam, temveč sem povezan z Bogom. Don Luigi Giussani se je vprašal: “Kdo sem jaz?” Odgovor nam pove veliko: “Jaz sem Ti, ki me ustvarjaš.” Jaz torej obstajam v odnosu do svojega Stvarnika, Troedinega Boga, ki pa me ustvarja in oblikuje vsak trenutek mojega življenja, kolikor mu to seveda dovolim. Zato je pravo krščansko življenje v iskanju ne svoje lastne volje, temveč Božje volje. Kaj Bog želi od mene sedaj, kaj od mene želi v življenju? Marija je rekla: “Glej, Gospodova služabnica sem, zgodi se pot tvoji besedi!”

Andrej Vončina

IZ ŽUPNIJ


Skupna priprava staršev na krst otrok je v Kromberku ob sredah ob 20h. Povejte vsem zainteresiranim!

Smo v Marijinem mesecu maju, v katerem radi prihajamo k vsakodnevnim šmarnicam z lepim šmarničnim branjem in češčenjem Marije z litanijami njej na čast (še posebej vabljeni otroci!).

»Marijin oltarček« pripravimo doma, da nas spominja na našo nebeško Mater: pred Marijin kip ali podobo postavimo sveže rožice!

Danes je nedelja »dobrega pastirja«, ko po vsem svetu molimo za nove duhovne poklice. Naj odgovorijo na Gospodov klic mnogi fantje in dekleta, saj je »žetev velika, delavcev pa malo«!

Danes bo ob 15.00 začetek križevega pota od gostilne »Olga« do »Ovčjega placa« s prošnjo za nove duhovne poklice ob zgledu umorjenega bogoslovca Emila Keteja v župniji Osek (južno od Šempasa).

Oratorij na Kapeli bo potekal od 7. do 12. julija. Prijave sprejemamo do 1. 7. na elektronski naslov: oratorij.nova.gorica@gmail.com oz. do 100 udeležencev. Udeleženci so otroci od 5 let do zaključen 8. razred. Starejši se nam lahko pridružijo kot animatorji. Pod geslom "Na tvojo besedo!" bomo spoznavali lik apostola Petra.

Romanje bolnikov in invalidov na Brezje bo v soboto 21. Junija. Povabljeni ste vsi ostareli in invalidi. Romanje organizira območna Karitas.

KROMBERK IN VOGRSKO

RAJNI. Na Vogrskem smo pokopali: 4. maja Davorina Petrovčiča, št. 145 (59 let), 6. maja Emila Gregoriča, št. 137 (83 let) in 7. maja Marijo Nives Gregorič, Dombrava 6 (71 let). Gospod naj jim da večni pokoj, domačim pa želimo tolažbo v veri.

ŽUPNIJSKO ROMANJE. Letos bomo v soboto, 31. maja, poromali na otok Krk, kjer si bomo ogledali mesto Krk, kjer so bili trije slovenski škofje, obiskali otok Košljun in se na povratku ustavili še na Trsatu nad Reko. Ob prijavi vplačate potnino 20 €.

NOVA GORICA

V SREDO po večerni sveti maši je srečanje krožka »Frančišek«, kjer se pogovarjamo ob apostolski spodbudi »Veselje evangelija«.

Leto XIV